Vállalati Hírlevél 2021. július ZOLTEK

Vállalati Hírlevél 2021. július

Tartalomjegyzék

2021. Július Hírlevél

A vezérigazgató üzenete

Üdvözletem!

Már javában a 21-es pénzügyi évben járunk, és ígéretes jövő elé nézünk. Továbbra is dolgozzunk együtt azért, hogy elérjük a biztonsággal kapcsolatban kitűzött céljainkat, valamint, hogy tovább bővíthessük a termelési kapacitásunkat.

Ezentúl is azon munkálkodunk, hogy elérjük a biztonsággal kapcsolatban felvázolt céljainkat, ezért arra buzdítok mindenkit, hogy ne hagyjanak fel a jelenleg is aktuális „nulla esemény” elérésére irányuló erőfeszítéseikkel. A munkavállalóink jelentik a vállalat legnagyobb értékét, ezért az az érdekünk, hogy mindannyian épségben térjenek haza a nap végén. Az Önök biztonsága a legfontosabb számomra.

Amint az a Hírlevélben olvashatja, nemrégiben sikeresen megvalósítottunk egy bővítési projektet Magyarországon, valamint Mexikóban is megkezdődtek a termelési kapacitás bővítésére irányuló munkálatok. Ez egy fontos lépés ahhoz, hogy a vállalatunk jó úton haladjon tovább.

Izgalommal várom, mit hoz az év hátralévő része. Azáltal, hogy együtt dolgozunk, tudom, hogy folytathatjuk izgalmakkal teli utunkat. Várom, hogy közösen, egy csapatként ünnepeljük a sikereinket.

Nobuya “Nobu” Ando

Vissza a tetejére

Pénzügyi hírek

Cél #1: Az éves bevételi költségvetés a 2020-as pénzügyi évben 419 millió dollár (az összeg minden esetben USD). 2021 március 31-ével bezárólag a valós bevétel 437 millió dollár volt. Ez azt jelenti, hogy 4%-kal, azaz 18 millió dollárral túlléptük a bevételi költségvetésünket. Ez remek!

Biztosan felmerül Önökben, hogy miként tudtuk meghaladni a költségvetést a COVID-19 alatt, illetve, hogy miért nem estünk a költségvetési határ alá? Engedjék meg, hogy elmagyarázzam.

Elsősorban a széliparban jelenlévő keresletnek köszönhetően tovább növekedett a szénszál üzletünk a pandémia alatt is. Mivel az emberek otthon maradtak, és több elektromosságot használtak, egyre nőtt a megújuló energia, illetve a szélturbinák által szolgáltatott elektromos áram iránti kereslet. Mindemellett bővült a vásárlóink köre is. A Zoltek csapata folyamatosan azon dolgozott, hogy bővítse a vásárlói kört, és új üzleti kapcsolatot alakítson ki turbinagyártókkal.

A vágottszál üzletág stabil helyet foglal el a piacon, és továbbra is növekedést mutat.  A pandémia alatt megnövekedett a kereslet a vágottszál termékeink iránt, amelyeket autókhoz, laptopokhoz, mobiltelefonokhoz használnak fel.

Büszkék lehetünk, arra, hogy együtt, egy csapatként képesek voltunk eleget tenni a COVID-19 által okozott üzleti kihívásoknak.

Cél #2: Költségmenedzsment.

A 2020-as pénzügyi évben jól teljesítettünk a költségmenedzsment terén. Az alábbi területeken értünk el sikereket:

Akril-nitril (ACN) költség: a pandémia során visszaesett az ACN iránti kereslet, ami árcsökkenést okozott, így a pénzügyi év elején alacsony ACN árakat láttunk.

Eszközkihasználás és menedzsment: a 2020-as pénzügyi év során jelentős kihívással néztünk szembe az eszközeink működtetése során.

A 2021-es pénzügyi évre 457 millió dolláros bevételi költségvetést tűztünk ki célul. Biztos vagyok benne, hogy együtt, egy csapatként elérjük a meghatározott összeget. Szemtanúja voltam annak, hogy össze tudunk fogni az olyan nehéz időkben is, mint a 2020-as pénzügyi év, így izgatottan várom, hogy miket tudunk közösen elérni az előttünk álló optimális körülmények között.

Vissza a tetejére

Értékesítés és piaci hírek

Az összes eladás közel 450 millió dollár volt, így egy másik rekordot is megdöntöttünk a 2020-as pénzügyi évben. Sőt, a Zoltek történelme során először a profit is meghaladta a 70 millió dollárt. A repülőiparban felhasznált fékek piacán tapasztalt visszaesést (a COVID utazási szigorításoknak köszönhetően) sikerült kompenzálnunk azzal, hogy több szénszálat és pultrudált terméket adtunk el a széliparnak egy, a korábbinál szélesebb vásárlói körben.

Az értékesítési növekedésünk annak tudható be, hogy továbbra is terjeszkedünk a szélenergia piacán, mivel a szénszálunk lehetővé teszi a tartósabb, és könnyebb lapátok előállítását, amely csökkenti a szélenergia költségeit. A Vestas vásárolja fel a leghosszabb ideje a szénszálunkat a széllapátok előállításához (ebből kifolyólag a Vestas a Zoltek legnagyobb vásárlója több, mint 15 éve), viszont most már több különböző eredeti termékgyártó (OEM) vált üvegszálról szénszálra azért, hogy versenybe lépjen a Vestas-szal. Az új vásárlóink közé tartozik a GE, a Siemens Gamesa, a Nordex, Suzlon és további kínai szélturbina gyártók. Az elmúlt év legnagyobb kihívását az jelentette, hogy az új vásárlók megértsék, hogyan érdemes optimálisan felhasználni a szénszálunkat az új lapáttervezésnél.

Bevételnövekedés – 2017-2020

Oxidált szál
A technikai szál üzletág ipari és autóipari felhasználású OX szál eladása jó úton halad, hogy a 2021-es pénzügyi év első negyedévében a költségvetés ~ 170% -át képezze. Az OX-szálból készült termékek értékesítése ~ 3500MT / év volt, az OX vágottszál a költségvetés ~ 250% -át tette ki az FY21 első negyedévében. Ez a példátlanul növekvő OX vágottszál kereslet az áramló oldatos akkumulátorok és az elektromos autók (EV) szigetelőpanel-piaca drasztikus növekedésének tudható be.

Azon dolgozunk, hogy több OX vevővel is hosszú távú árubeszerzési megállapodást kössünk, ezáltal ~5000MT/év-re növekedhetne az ipari felhasználású OX kereslet. Arra számítunk, hogy a következő években is folytatódik az ipari felhasználású OX szál iránti kereslet növekedési üteme.

Vissza a tetejére

Üzemi hírek: Magyarország

Földkerülő tündérmese

Fa Nándor hajója Zoltek-karbonból épült

Fa Nándor hajótervező- és építő, óceáni vitorlázó. Ötször kerülte meg a földet, tízszer szelte át az Egyenlítőt, számtalanszor kelt át az Atlanti óceánon – vitorláshajóval. Egyetlen magyarként háromszor indult a megállás és külső segítség nélkül teljesítendő Vendée Globe nevű földkerülő szólóversenyen. A 2016-2017-es versenyidényben a Spirit of Hungary nevű 60 lábas versenyhajóval rajtolt el és ért nyolcadikként célba. Ehhez a hajóhoz a ZOLTEK Zrt. biztosította a szénszálas alapanyagot.

Fa Nándorral a 2020-2021 Vendée Globe verseny kapcsán beszélgetünk. 2020. november 8-án, kilencedik alkalommal startoltak el a világ legelszántabb vitorlázói, hogy megküzdjenek a déli óceánok viharaival.

Hogy kell elképzelni a Vendée Globe-ot?

Egy olyan földkerülő vitorlásverseny, ahol a résztvevőknek egyedül, segítség és megállás nélkül kell a francia Les Sables d’Olonne városkából elindulva a Földet megkerülni, a déli fokok megkerülésével, keleti irányba. A befutó újra a francia kisváros, ahol több ezren várják a körülbelül három-négy hónap múlva visszatérő versenyzőket.  Ez a verseny olyan kihívás a vitorlás versenyzésben, mint a profi hegymászóknál a Mount Everest meghódítása.  De míg a Mount Everestre évente egyre többen feljutnak, a Vendée Globe csak négyévente kerül megrendezésre, és legfeljebb 30 résztvevője lehet.  A versenyeknek eddig 167 résztvevője volt – köztük az első 15-ben ott voltam, egyetlen magyarként.

Hogyan kerül be egy székesfehérvári fiatalember az óceáni szólóvitorlázók elitklubjába?  Mi szólította meg az óceáni versenyzésben?

Ez valóban szinte természetellenes, hiszen annak idején még a vasfüggöny mögül néztük a tengeri-óceáni versenyzőket, a hajóikat. Aztán kicsit oldódott a szigor, és már el lehetett jutni különböző helyekre. Én szerencsésen, a versenyek megjelenésének kezdetén cseppentem bele ebbe a világba – de az is igaz, hogy akkor már tapasztalt óceáni vitorlázó voltam, egy Szent Jupát-úttal a hátam mögött. Engem ez a világ teljesen beszippantott, és ettől kezdve arról szólt az életem, hogy hol Ausztráliában, hol Franciaországban, hol az Egyesült Államokban töltöttem az időt, és szereztem meg az óceáni vitorlásversenyzéshez való tudást. Az óceáni szóló versenyzőknek rettentő nagy ismeretanyagot kell megszerezni; ez egy életmű. Ez a világ teljes embert kíván: nem lehet hobbiként csinálni. A hajótervezés és a vitorlázási ismeretek elsajátítása mellett egy profi sportoló csúcsteljesítményét kell nyújtani, rendkívüli pszichés nyomás alatt. Itt egy személyként kell teljesíteni. Ezzel együtt ez egy csapatmunka: a hajók mögött álló teamek szakemberei egyenként, szakmájuk kiemelkedő egyéniségei. Mindezek mellett, számomra nagyon fontos a családi háttér. Azt a lelki harmóniát, ami az óceánon töltött hónapokra kell, a társak, a család tudja csak biztosítani. A feleségem és a gyermekeim maximális támogatása nélkül nem ment volna.

Mi kell magához a versenyzéshez?

Jól megőrzött fizikai képesség és lelki erő. Életkorban nagy a szórás. A legfiatalabbak 25-26 évesek a legidősebb versenyző 67 volt. Én 63 évesen vettem részt az utolsó versenyemen.  A nyerők 35-40 év körül vannak: ők tudnak fizikailag, tudásban, lelki erőben maximális teljesítményt nyújtani.  Náluk a verseny megnyerése, mint motiváció, erősebben munkál, mint az óvatosság. Egy megfontolt versenyző nem robog 50-60 km/órás sebességgel óriási hullámok között az éjszakában.  Az idősebb versenyzőnek a teljesítmény fontosabb, mint a győzelem. A mindennapok és percek megélése, amit a természet megkövetel a versenyzőtől, önmagában óriási élmény.

Beszéljünk a 2020-2021 Vendée Globe hajóiról – csupa tiszta karbon hajóról beszélünk, milyen új technológiákat alkalmaztak a hajómérnökök?

Ma már nem lehetséges versenyre alkalmas hajót tervezni a legmodernebb digitális technika és anyagok felhasználása nélkül.  Ahhoz, hogy egy hajó végig menjen egy versenyen és megfeleljen a szabályoknak, nincs más választás: 100% karbonból megépíteni. A versenyen elinduló 30 hajó mindegyike professzionális, és a legmagasabb technikai megoldásokat-újításokat képviseli. A versenyképességhez teljes mértékben karbon-kompozitból épült hajó szükségeltetik.  Magyarországról először nekem adatott meg, hogy építhettem egy olyan hajót, aminek az alapanyaga Magyarországon készült és amivel részt vehettem a Vendeé Globe-on. Néhány évvel korábban a szénszál még COCOM-tiltólistás anyag volt, amit nem lehetett itthonról megvásárolni. Az, hogy a Zoltek ezt a korszerű anyagot már Magyarországon gyártja, és hogy adományozott nekem annyit belőle, amiből a hajót meg tudtam építeni… nos, az egy fantasztikus tündérmese. Örök hála ennek a cégnek, hogy lehetővé tette, hogy egy korszerű, versenyzésre alkalmas karbon hajót építhettem.

Milyen mentési lehetőségek vannak a verseny közben?  A 2020-as verseny eseményei milyen emlékeket hoztak vissza négy évvel ezelőttről?

A versenykiírás szerint ez szóló óceáni vitorlázás, tehát nincsenek kísérő hajók. Viszont minden hajót műholdon keresztül követnek. Ezeket nem lehet ki-be kapcsolni: a versenyirodán folyamatosan figyelik, látják, ki hol tart.  Ez két okból fontos: egyrészt a rajongók számára követhető a verseny és a skipperek mindennapjai, másrészt a versenybizottság ki tud szűrni minden esetleges szabályszegést. A napi videó kapcsolat már kötelező, az élő bejelentkezések pedig az elmúlt három verseny óta egyre közelebb hozzák a nézőkhöz az óceáni vitorlázás hihetetlen élményét. Attól, hogy a hajók pozícióját tudják, a verseny még nem lett kevésbé veszélyes, hiszen egy bálnának vagy egy óceánon sodródó konténernek nekimenni ugyanolyan drámai következményekkel jár. A verseny veszélyessége miatt az összes skipper mentésre kötelezett. Ez olyan vállalás, amit mindenki megtesz. A legutolsó versenyen az egyik kettétört hajó skipperét a versenyzőtársak mentették meg. Három ember keresgélte, és egy francia hadihajó vitte végül a partra.

Mit csinál most Fa Nándor? Mi foglalkoztat leginkább?

Mint vállalkozó, kikötőtervezéssel- és kivitelezéssel foglalkozik a cégem. A hajóépítéssel sem hagytam fel: most a Balatonra tervezek egy nyolc méter hosszú versenyvitorlást, amibe minden olyan technológiát beépítek, ami a világ mai állása alapján megvalósítható. Nem titok, hogy ZOLTEK-szénszálból épül ez a hajó is. 2021 őszén tervezem vízre tenni, az egyik balatoni kikötőben.

A Spirit of Hungary befutása- eredményközlő 2016-ban

Mi a helyzet az óceánra való visszatéréssel?

Az óceán hív – de a hívására egyelőre nem válaszolok.

Vissza a tetejére

Üzemi hírek: Mexikó

A Toray Csoport érdeke, hogy Mexikóban az összes munkavállaló megismerkedjen a Toray-Szemlélettel, ezért több programot is rendeztek a Zoltek mexikói üzemében, valamint az összes, ugyanazon területen elhelyezkedő Toray vállalatban, annak érdekében, hogy az összes mexikói munkavállalót tájékoztassák és bevonják a kultúra fejlesztésébe. Múlt áprilisban tartottunk egy kiállítást, ahol az összes Toray Csoporthoz tartozó vállalat bemutatta a termékeik gyártási folyamatát, valamint azok különböző felhasználási lehetőségeit. Ez az esemény a vállalatok közti tudáscserére irányult, illetve arra, hogy az összes munkavállaló tisztában legyen az egyes Toray vállalatok technológiai és innovációs hozzájárulásával.

Vissza a tetejére

Üzemi hírek: ETC

Engineering Technology Corporation bemutatja új vezérigazgatóját (GM)

2021 január: Salt Lake City, Utah, Engineering Technology Corporation – a száltekercselés és a kompozit technikai megoldások egyik globális szakértője bejelentette, hogy Marc Courteau-t előléptették vezérigazgatói pozícióba. Az új pozíciójából adódóan Marc Courteau a vállalat globális stratégiájáért, kutatásért, fejlesztésért és a vállalati műveletekért felelős. Marc Courteau korábban mérnöki műszakvezetőként tevékenykedett az Engineering Technology Corporationnél. A vezetése alatt a mérnöki csapat kifejlesztette a száltekercselő gépek széles termékpalettáját, amelyek költséghatékonyak és megbízhatók. Mind az új, mind a meglévő vevők értékelték, hogy Courteau az alapvető gyártási alkatrészekre, a használhatóságra, és az alacsonyabb karbantartási költségekre összpontosított. Marc Courteau 2014-ben kezdett az Engineering Technology Corporationnél mint projekt mérnök. A Utah-i Egyetemen szerzett mesterdiplomát gépészmérnöki szakon.

“Nagyon izgatott vagyok, hogy új technológiák használatába és új piacokra vezetem be a csapatunkat, miközben megőrizzük megbízhatóságunkat és ügyfélszolgálatunk minőségét, ezen a két területen jelenleg iparelsők vagyunk. Az Engineering Technology Corporation hosszú és sikeres történelemmel rendelkezik, és én elhivatottan törekszem a fenntartható növekedés biztosítására, illetve arra, hogy a munkavállalók számára ideális munkahelyet teremtsünk.”

Vissza a tetejére

USA emberi erőforrások

Toborzás

Továbbra is kiemelten fontos a munkavállalók toborzása és megtartása az USA termelő egységeiben. A COVID-19 fényében folytatjuk módosított toborzási folyamatunkat, hogy kövessük a társadalmi távolságtartásra vonatkozó CDC ajánlott irányelveit. Továbbra is támogatjuk a nyílt pozíciók hirdetéseit, részt veszünk virtuális állásbörzéken karrierközpontokban, és ösztönözzük a jelenlegi alkalmazottakat, hogy éljenek az ajánlási bónusz lehetőségével. Ha ismer valakit, aki egy remek pozíciót keres, fejlődési lehetőséggel, vegye fel a kapcsolatot a HR osztállyal, és indítsa el az ajánlási programot még ma. Ne felejtse el, megemeltük az ajánlási bónusz összegét!

A HR és Műveleti osztály jelenleg is dolgozik a jelentkezők tapasztalatainak javításán, ideértve az első interjút, a toborzást, a kiválasztást, az onboardingot, a tréninget és a hosszú távú foglalkoztatást. Sokoldalú megközelítést alkalmazunk a munkavállalók megtartásának növelésére, ideértve a következőket: “maradási” (stay) interjúk a jelenlegi alkalmazottakkal, piac-fizetés elemzés, létesítmény-frissítések és műszakvezetői képzések.

Wellness

2021. július 21-én kezdődik az éves Wellness Hidratációs Kihívásunk. Kérjük, látogasson el a www.zoltek.com/wellness oldalra, iratkozzon fel és kövesse nyomon a vízfogyasztását. A feliratkozást követően letöltheti a Challenge Runner alkalmazást, amely segít Önnek a vízfogyasztása követésében. A jutalmak a kihívás lezárását követő hetekben kerülnek kiosztásra. Visszatértek az egészséges nassolni valók, ezért legyen résen, és figyelje az egészséges nassolni valókat, amelyeket alkalmanként kihelyezünk a munkahelyén.

CSR

A HQ és a St. Peters-i kollégák összefogtak június hónapban, és játékokat, kézműves készleteket, valamint nagy segítséget jelentő 600 dollárt gyűjtöttek a Ranken Jordan Pediatric Bridge Hospital-ban (Gyermekkórház) ellátott gyermekeknek. A Ranken Jordan kórház az olyan gyermekek és családok gondozására specializálódik, akiknek rendkívül speciális állapotuk, betegségük, vagy sérülésük van. A Ranken Jordan több, mint kórház, az érintettek szinte otthonuknak tekinthetik.

Toray-Szemlélet

A Toray-Szemlélet egy hét elemből álló keretrendszer, amely a Toray-stílusú irányítást támogatja. A hagyományos Toray irányítási filozófián alapszik. A következő hónapokban folytatjuk a Toray-Szemlélet keretrendszerének ismertetését, például videók, személyes megbeszélések (távolságtartásra irányuló előírások betartásával) segítségével.

Vissza a tetejére

MÉRNÖKSÉG

Recovery Plant (Regeneráló üzem)

Magyarországi ZHU-1 Projekt

A ZHU-1 bővítési projekt sikeresen lezárult márciusban. A projekt hivatalosa zárása júniusban zajlott a Toray Vezetőség jelenlétében. A projekt eredményei:

    • Új DMF regeneráló üzem, amely a lehető leggazdaságosabb módon lefedi a teljes kapacitással működő Prekurzor üzemek teljes oldószer regeneráló szükségletét.
    • Új Polimerizációs üzem, amely megduplázza a polimerizációs kapacitást.
    • Új Szálképző üzem, új gyártósorokkal.
    • Új Szénszál üzem, új gyártósorokkal.

 

 

Boiler 5 Refurbishment Ongoing (Az 5-ös kazán felújítása folyamatban)

Mexikó 5-ös kazán felújítás

Az energiafogyasztás hatékonyságának javítására irányuló ZMx erőfeszítések részeként a ZMx telephely megkezdte az 1980-ban telepített 5-ös kazán felújítási projektjét.

A projekt célja a kazán eredeti gázégőjének cseréje egy modern energiatakarékos égővezérlő rendszerre, amely automatikusan korrigálja a levegő és a gáz viszonyát, figyelembe véve a levegő hőmérsékletét és a gáz fűtőértékét, ez a szabályozás 4% -kal növeli az energiahatékonyságot. Ezzel a kazánnal további energiahatékonysági javulás érhető el, mivel előmelegítővel van felszerelve. Az előmelegítő az elszívott éghető gázokat használja fel a kazánhoz juttatott hideg levegő előmelegítésére, így kevesebb energiára van szükség a működéshez.

Ezenkívül, a berendezés megbízhatóságának, karbantartásának és az üzemeltetés biztonságának javításához, az emelvényeket, a kéményeket, elektronikai berendezéseket és csővezetékeket kicserélik, a felújított kazánon biztonságos emelvények és létrák segítségével hozzáférhetővé válnak az üzemeltetési és karbantartási területek.

Vissza a tetejére

Minőségügyi

MX Csoport az 5 napos Virtuális Audition: FF-FF-FF!!

Mit jelent az FF? – Folyamatos Fejlődést.

Mindannyiunknak kihívást jelent a mostani mozgalmas időszak, viszont továbbra is fontos, hogy haladjunk a folyamatok és a termékek fejlesztésével. A létesítményeink körül számos új tevékenység zajlik, amelyek manapság mindenkit nagyon elfoglaltak. Új szénszál sorok vannak a magyarországi és a mexikói üzemeinkben, új pultrudált lemez forma az St. Peters-i és magyar üzemekben, és mindeközben az eddiginél több szénszálat gyártunk. Ezek összeegyeztetése nagy kihívást jelent a Minőségügyi osztályon (sok más osztályhoz hasonlóan), de összefogunk, kommunikálunk, és arra törekszünk, hogy hatékonyan végezzük munkánkat. Folytassák a jó munkát, és az erőfeszítéseik továbbra is kifizetődnek.

Az FF-re is úgy kell tekintenünk, mint a Biztonságra, állandó fejlődésre kell törekednünk a termelés és a folyamatok terén. Vevőink értékelni fogják a fejlődést.

Vissza a tetejére

GLOBÁLIS MEGFELELŐSÉG

Szankciók Megfelelőségi Audit

A Zoltek Globális megfelelőségi Csoportja szorgalmasan készül a Szankciós eljárásokra irányuló auditra. Az auditot – amelyet a Szankciók Megfelelőségi Program (SCP) követel meg az OFAC-val kötött egyezményünk szerint – független, külső cég végzi. Jelenleg folyamatban van az auditáló cég kiválasztása. A július közepén kezdődő audit tesztelés a Zoltek Szankciók Megfelelési eljárásokra és az SCP-ben meghatározott belső ellenőrzésekre összpontosít. Folyamatban van az előkészítő munka, a különféle szabályzatok frissítése, valamint a különféle eljárások feltérképezése és dokumentálása, beleértve a magas kockázatú országokra vonatkozó eljárásokat is. Az eljárások frissítése már elkezdődött, a csapatunk a kereskedelmi ellenőrzéssel és szankciókkal kapcsolatos SOP-k újraírásán is dolgozik. A legújabb szabályozási változások beépítése mellett a frissítés magában foglalja a Toray által legutóbb kiadott szabályzatokat és olyan szerkezeti változásokat, amelyek leegyszerűsítik a kritikus kereskedelem-ellenőrzési követelmé-nyekkel kapcsolatos útmutatást a Zoltek globális csoportjai számára. Az említett eljárási frissítések rendkívül fontosak a közelgő Szankciók Megfelelőségi Auditra való felkészülés során. Az új szabályzatok a Zoltekes Intraneten lesznek elérhetőek, valamint bemutatjuk és tovább tárgyaljuk őket a következő negyedéves hírlevelünkben. Kövessék ezeket a felületeket figyelemmel!

Vissza a tetejére

GLOBÁLIS MŰKÖDÉS

A Globális Műveleti Csoport feladata a globális termelés tervezése, az értékesítési és műveleti tervezési folyamat irányítása és a globális készlet egyensúlyban tartása. A jelenlegi szénszál, technikai szál és pultrudált termékek készlethiánya kiemelt figyelmet kap a csoportunktól. Az alacsony készletigény és a teljes kapacitással történő üzemeltetés miatt a Globális Műveleti Csoport szorosan együttműködött az értékesítési csoporttal azért, hogy megosszák egymással az ügyfelek fontossági sorrendét, hogy kidolgozzák ezen felosztásoknak való megfelelés terveit, valamint, hogy a gyártás folyamata mennyire felel meg a tervekben meghatározottaknak. Ando-san utasításának eleget téve, arra is összpontosítottunk, hogy visszatérjünk a havi tervezési ciklushoz (amint azt az SOP-014 leírja). Ez időt biztosít a Globális Műveleti Csoport számára, hogy a leghatékonyabban előkészítse a termelést, valamint, hogy a termelésre összpontosíthasson (minőség és teljesítmény).

Vissza a tetejére

BESZERZÉS

Fenntartható ellátási lánc

A fenntartható beszerzés a társadalmi, gazdasági és környezeti tényezők elfogadását, valamint az árak és a minőség megfontolását jelenti a Zoltek beszerzési folyamatainak kezelése során.

A fenntartható beszerzési gyakorlatok magukban foglalják a környezetvédelmi törvények és célkitűzések betartását, a veszélyes anyagok és hulladékok eltávolítását az ellátási láncban, valamint a beszállítók alapos átvilágítását a tisztességes munkaügyi gyakorlatok érdekében.

A fenntartható beszerzés és ellátás igazoltan javítják a szervezet üzleti tevékenységét és a jövőben is biztosítják hosszú távú céljait.

A hatékony fenntartható beszerzés azért fontos, mert azt jelenti, hogy egy szervezet megfelel a küldetésének, valamint elősegíti a jó hírnév kialakítását, illetve az ügyfelek, az alkalmazottak és a leendő ügyfelek bizalmának elnyerését.

Vissza a tetejére

A Zoltek arcai

Mesélj egy kicsit magadról!
Szabó Krisztina vagyok, 18 éves koromig Tiszadobon éltem, de hat éve Nyergesújfalura költöztem. Öt és fél éve dolgozom a Zoltek Zrt.-nél: jelenleg a PPS Compound üzemben látok el tréneri feladatokat. Emellett gépészmérnök-hallgató vagyok a győri Széchenyi István Egyetemen.

Miért a Zolteket választottad munkahelyként?
A választásom azért esett a Zoltek Zrt.-re, mivel akkoriban ez a cég tűnt számomra a legvonzóbbnak mind keresetileg, mind abból a szempontból, hogy a tanulmányaimat munka mellett is folytatni tudjam. 2017-ben sikeres felvételt nyertem a győri Széchenyi István Egyetem gépészmérnök szakára, melynek elvégzését a Zoltek Zrt. tanulmányi szerződéssel támogatja.

Amikor a Zoltekben kezdtél dolgozni, mit találtál a legmeglepőbbnek?
Számomra a legmeglepőbb az volt, hogy a munkavégzésem során már nem egyénben, hanem csapatban kellett gondolkodnom. Tehát ahhoz, hogy a rám bízott feladatot megfelelően el tudjam végezni, elengedhetetlen a jó csapatmunka, illetve a megfelelő szintű kommunikáció a munkatársaimmal, felettesemmel.

Milyen tanácsot adnál az újonnan belépőknek?
Azt, hogy ne féljenek kommunikálni. Tudom, hogy egy új munkahely elsőre ijesztőnek tűnhet, viszont ahhoz, hogy az adott csapatba az illető mihamarabb be tudjon illeszkedni, elengedhetetlen és nagyon-nagyon fontos a megfelelő szintű kommunikáció.

Milyen hatással volt rád a Zoltekbeli munka?
A Zoltekbeli munkámnak köszönhetően sokkal magabiztosabb, határozottabb, önállóbb lettem az itt töltött éveim alatt, illetve már sokkal nyitottabban állok új személyek megismeréséhez.

Mi volt az eddig elért legnagyobb szakmai sikered?
A Zoltek Zrt.-n belül az eddig elért legnagyobb szakmai sikeremnek a PPS Compound üzemben betöltött tréneri pozíciómat tekintem.

Mivel még csak 24 éves vagyok, így számomra hihetetlen sikerélmény, hogy fiatal korom ellenére a PPS üzemen belül egyedüli trénerként, önállóan végezhetem feladataimat, és bizonyíthatom, hogy felelősségekkel teli munkakörben is képes vagyok helytállni.

Ha elcserélhetnéd a munkádat valakivel a Zolteknél, akkor ki lenne az és miért?
Mivel a jövőbeni tanulmányi célom az, hogy minőségbiztosítási szakmérnök végzettséget szerezzek, így úgy gondolom, hogy a munkámat egy minőségügyi osztályon munkát végző személlyel cserélném el.

Mik a jövőbeni terveid a Zolteknél?
Az biztos, hogy a tanulmányaim befejezéséig továbbra is tréneri munkálatokat szeretnék végezni, viszont a későbbiekben, ha lehetőség nyílik rá, akkor szeretnék majd megpályázni egy minőségügyi mérnök állást.

Mit gondolsz, hogy változik a Zoltek az elkövetkező 5 évben?
Bizakodó vagyok, ezért a jelenlegi járványügyi helyzettől eltekintve úgy gondolom, hogy a Zoltek Zrt. az elkövetkezendő évek során is hatalmas sikerek elérésére lesz képes.

Mivel töltöd a szabadidődet?
A szabadidőmben hobbiszinten szívesen rajzolok, ezenkívül nagyon szeretek utazni. Aki ismer, az tudja, hogy a legnagyobb szenvedélyem az olvasás, így, ha tehetném, szinte minden szabad percemet azzal tölteném. Többnyire fantasy és romantikus könyveket olvasok.

Legjobb tanács, amit valaha kaptál?
A szüleimtől nagyon sokszor hallottam azt, hogy nem értük tanulok, hanem saját magamért teszem, és azért, hogy a későbbiekben nekem jó legyen.

Vissza a tetejére

Korábbi hírlevelek

Március 2021

2020 ősze

Július 2020

Február 2020